A3 Haber

“Kütüphaneler geçici olarak kapatılmalı”

“Kütüphaneler geçici olarak kapatılmalı”

“Kütüphaneler geçici olarak kapatılmalı”
Aralık 15
14:19 2020

Kültür Sanat-Sen ve Kütüphaneciler Derneği, bazı illerde halk kütüphanelerinde kalabalık ortamlar oluştuğunu duyurarak, bu mekanların koronavirüs salgını sürecinde geçici olarak kapatılması gerektiğini açıkladı.

KESK’e bağlı Kültür Sanat-Sen ve Kütüphaneciler Derneği yazılı açıklama yaparak, koronavirüs salgınında sinemaların kapalı olduğu, uzaktan eğitime geçildiğini ve kamuda mesai saati bitiminin 16.00’a çekildiğini hatırlatarak, “Bazı illerde halk kütüphanelerinin hala 19:30’a kadar açık tutulması ve aralıksız şekilde kullanıcılara hizmet vermesi gibi bir takım uygulamaları ısrarla sürdürmektedir” dedi.

Halk kütüphanelerinin etüt salonlarında öğrencilerin kalabalık halde ders çalıştığı bildirilen açıklamada, Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu’nun hazırladığı ‘Kütüphane Çalışma Rehberi’ kurallarına uyulmadığının altı çizilerek, kütüphanelerin de kapatılması gerektiği şöyle anlatıldı:

  • Hem kütüphane çalışanlarımızın hem de kütüphane kullanıcılarımızın can güvenliği açısından risk oluşturmaktadır. Valiliklerce belirlenen ve illere göre farklılıklar gösteren Halk Kütüphanelerinin çalışma gün ve saatleri ile çalışma biçimleri Kültür ve Turizm Bakanlığınca merkezden konulacak kurallarla standartta kavuşturulmalıdır.
  • Kamu İdaresi salgını gerektiği biçimde ciddiye alarak, önlemleri bilimsel çerçevede ve ihtiyaca karşılık gelecek şekilde belirlemeli ve halktan da buna göre temizlik, mesafe ve maske gibi kişisel önlemlerini almasını istemelidir. Halk tehlikenin gerçek boyutlarını bilmelidir ve süreç şeffaf yönetilmelidir. Aksi halde salgınla yaşamak ve boğuşmak yaşam biçimimiz haline gelecektir. Alınan tedbirlerin kurumlara göre farklılıklar ve çelişkiler oluşturması tedbirlerin inanılırlığını yitirmesine sebep olmaktadır. Her gün bir dizi yasaklar listesi sıralanırken ve özellikle Cumhurbaşkanlığı tarafından açıklanan tedbirler hayata geçirilirken, hastanelerin doluluk oranlarının sinyal verdiği şu günlerde bazı halk kütüphanelerinde dönüşümlü çalışmaya geçilmemiş olması ciddi çelişki yaratmaktadır.
  • İstatistiklere göre ülkemizde emekçilerin Covid-19’a yakalanma oranı ortalamanın 4 katıdır. Bu da emekçilere ve çalışma yaşamına dönük alınan tedbirlerin yetersizliğini ortaya koymaktadır. Yaşam hakkı en temel haktır. Bu sebeple Mart-Haziran döneminde olduğu gibi tüm halk kütüphaneleri kullanıcıya kapatılmalı, salgın koşulları normalleşinceye kadar kullanıcı hizmetleri durdurulmalıdır.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER