A3 Haber

AİHM yetersiz bulup mülakata bile çağırmamıştı: Erdoğan, Anayasa Mahkemesi üyeliğine atadı

AİHM yetersiz bulup mülakata bile çağırmamıştı: Erdoğan, Anayasa Mahkemesi üyeliğine atadı

AİHM yetersiz bulup mülakata bile çağırmamıştı: Erdoğan, Anayasa Mahkemesi üyeliğine atadı
Nisan 02
09:03 2020

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, Anayasa Mahkemesi üyeliğine Yargıtay üyesi Basri Bağcı seçildi.

Karara göre, Yargıtay üyesi Basri Bağcı, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 146 ve 147’nci maddeleri ile 6216 sayılı Anayasa Mahkemesinin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanunun 6, 7 ve 10’uncu maddeleri gereğince Yargıtay Büyük Genel Kurulunca gösterilen üç aday arasından, Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçildi.

Basri Bağcı kimdir?

AKP iktidarında Adalet Bakanlığı müsteşar yardımcısı olarak atanan Basri Bağcı, yine AKP tarafından AİHM’e yargıç olarak önerilmişti. Ancak AİHM, Basri Bağcı’yı “yetersizdir” diyerek mülakata bile çağırmamıştı.

AİHM tarafından refüze edilen Bağcı, bir süre sonra Yargıtay üyeliğine getirilmişti.

Bağcı’nın adı, Yargıtay üyeliğine getirildiğinde bir kez daha gündem olmuştu. Dönemin CHP Milletvekili Barış Yarkadaş, parlamentoda düzenlediği basın toplantısında şunları söylemişti:

“Önce yazılı sınavdaki 70 puan şartını kaldırdılar. AKP’li avukatların bir çoğu 70 puan alamadığı için bu şart kaldırıldı. Böylece AKP’li avukatlar 40-45 saniye süren mülakata sokuldular. Mülakatları yapan ekibin başında, dönemin Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Basri Bağcı vardı. 40 saniyelik mülakatla AKP’li avukatların hâkim ve savcı olmasına sebep olan Bağcı, daha sonra AKP tarafından AİHM’e yargıç olarak önerildi. Ancak AİHM, Basri Bağcı’yı ‘yetersizdir’ diyerek mülakata bile çağırmadı. Bağcı, buna rağmen bir süre sonra Yargıtay üyeliği ile ödüllendirildi. Bu ödül tüm AKP il ve ilçe yöneticilerini hâkim ve savcı atamanın karşılığıdır.”

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER