A3 Haber

‘Şehir hastaneleri geleceğimizden iki kentilyon çalacak’

‘Şehir hastaneleri geleceğimizden iki kentilyon çalacak’

‘Şehir hastaneleri geleceğimizden iki kentilyon çalacak’
Aralık 14
21:41 2019

2020 bütçe görüşmelerinde konuşma yapan CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker, Cumhurbaşkanının ‘hayalim’  dediği şehir hastaneleri için “Gelecek kuşakların hayalleri çalınıyor, gelecek kuşaklara ödenemeyecek çok ağır borçlar yükleniyor. Bu kamu-özel ortaklıkları geleceğimizden 2 kentilyon parayı alıp birilerinin cebine koyacak, eski parayla 2 kentilyon” dedi.

TBMM Genel Kurulu’nda devam eden 2020 yılı merkezi yönetim bütçe görüşmeleri sırasında Sağlık Bakanlığı bütçesi üzerine söz alan CHP İstanbul Milletvekili ve Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu üyesi Dr. Ali Şeker şehir hastanelerini eleştirdi.

Sağlığa önem veriliyormuş gibi gösterilirken, o paranın çok daha fazlasının müteahhitlere gittiğini belirten Ali Şeker, “Cumhurbaşkanının ‘hayalim’  dediği şehir hastaneleri nedeniyle gelecek kuşakların hayalleri çalınıyor, gelecek kuşaklara ödenemeyecek çok ağır borçlar yükleniyor. 3 firmanın eline bırakılıyor bütün ülkenin sağlığı. Dünya 2019 yılında teknolojide baş döndüren bir hızla kara deliğin görüntüsünü aldı, Türkiye de kara delikle yani kamu özel ortaklıkları ile tanıştı. Biz de bütçede kara deliğin ne kadar büyük bir zarar vereceğini gördük. Bu kamu-özel ortaklıkları geleceğimizden 2 kentilyon parayı alıp birilerinin cebine koyacak, eski parayla 2 kentilyon. Aklımız havsalamız almıyor ama bu kadar büyük bir parayı maalesef bu kamu-özel ortaklıklarıyla müteahhitlerin cebine koyacağız” diye konuştu.

“Bu borç 2071’de dahi bitmez”

CHP’li Şeker, “Hani hep ‘1071’in 2071’de bininci yılı’ diyorsunuz; 2071 geldiğinde dahi bu borçlar bitmemiş olacak. Bu kamu-özel ortaklığıyla birlikte Sağlık Bakanlığı da önemli ölçüde bütçesini bu müteahhitlere verecek. 2022 yılında Sağlık Bakanlığı bütçesinin üçte 1’ini bu müteahhitlere vermek zorunda kalacak, geriye kalan üçte 2’yle de devlet hastanelerinin hizmetlerini mi görsün, aşılama, koruyucu sağlık hizmetlerini mi görsün, bulunmayan ilaçları mı temin etsin? Ne yapacağını ben bilmiyorum ama sizin bütçeniz şu anda rehin alınmış durumda, sadece sizin değil, 2050 yılını geçen Sağlık Bakanlıklarının bütçesi de bugünden rehin altına alınmış durumda” dedi.

“Şehir hastaneleri kamulaştırılmalı”

Mevcut hastanelerin kamulaştırılması gerektiğini ifade eden Ali Şeker, “Bu ağır yükü bu halk ödememeli. Yirmi beş yılda eğer hepsini biz kamu-özel ortaklığıyla yapsaydık 142 milyar dolar ödemek zorunda kalacaktık; bunun yarısına yakını kira, yarısına yakını hizmet ödemesi. Ancak şu andaki durumda da yine 95 milyar dolar ödeyeceğiz; bunun 50 milyar doları kira ödemesi, 45 milyar dolar kadarı da hizmet ödemesi. Hizmet almaya mecbur olacağız onlardan, onlara ödemek zorunda kalacağız. Şimdi, bir hastane yapıyorsunuz, bu hastaneyi normalde 150 metrekare civarında yapmanız lazım yatak başına ama siz 400 metrekare civarında yapıyorsunuz. Bu kadar büyük niye yapıyorsunuz? Hani kırmızı başlıklı kızda: “Gözlerin niye bu kadar büyük, ağzın niye bu kadar büyük?” diyordu ya, yandaşlar daha fazla yiyebilsin diye 2 katı büyüklükte bir hastane planlamışlar bunları yapanlar. Amerika bile böyle yapmıyor, en büyüklerle övünen Amerika bile bunu yapmazken maalesef bunu planlayanlar böyle yapmışlar, 3 kat pahalıya mal etmişler. Devlet normal ihaleyle verse bire yapacağını üçe yapıyor. 2 kat büyüktük, 6 kat; öderken de 9 kat ödüyor, 40-45 kat borcun altına sokmaya, kimseyi bunun yükümlülüğünü yerine getirtmeye hakkınız yok” şeklinde konuştu.

Ülkemizin OECD ülkeleri içerisinde yüzde 4.2’yle milli gelirde en az sağlık harcaması yapılan ülke olduğunu aktaran Şeker, “Müteahhitlere bu paralar bulunuyor ama Cerrahpaşa’yı, Çapa’yı yenilemeye maalesef para bulunmuyor, bir deprem olduğunda gidecek hastaneleri yok insanların. SUT fiyatları da 2008’den beri artırılmadığı için, üniversiteler bilinçli bir şekilde batırıldı” dedi. (ANKA)

About Author

Uğraş Vatandaş

Uğraş Vatandaş

Related Articles

TÜM HABERLER